Minden nap Valentin nap 117/365

Ma az egyik Majka szám lesz a témám. Végighallgattam. Tudni kell rólam, hogy zenében szinte minden evő vagyok. Sokféle muzsika elnyerheti a tetszésem, ha igényes, ha méltó rá. Elsősorban nem azt keresem mi az ami nem jó! Hanem azt, ami jó, ami értékelhető, ami miatt végighallgatom és újra és újra meghallgatom.

Mivel fog meg? Lehet ez a szöveg, lehet ez a dallam, lehet ez az egész hangulata együttesen. Változó! Sok minden függ az én jelenemtől, az én adott percemtől. Amikor depressziós, levert, összetört lelkiállapotban vagyok, akkor egy Majka szám isteni. Tökéletesen passzol a negatív állapothoz. Igen ám, de mivan akkor, amikor tökéletes a hangulatom, amikor imádom a világot és minden happy. Felteszem a kérdést, hogy akkor is Majkára vágyok? Igen. Hiszen nem kell ahhoz elcsüggedtnek lenni, hogy egy olyan számot hallgassunk, ami nem arról, szól, hogy minden tökéletes, hanem a valóságot, az életet mutatja be. Befogadható formában. A Kritika, egyáltalán nem könnyű tevékenység. És én nem is vagyok kritikus. Illetve helyesbítenék, de valamivel szemben az vagyok. Az írás a szívem csücske ezért, erre a témára fogékonyabb vagyok. Sok blogot olvasok és sok blog nem az én világom. Nem arra használják ezt a felületet amire való. Mégis igyekszem úgy véleményt alkotni, hogy ne sértsek meg senkit. Csak az tud kritizálni, aki ért is a témához. Így lesz hiteles a vélemény. Különben muszáj megfelelően tájékozottnak lenni, ha nem akarunk magunkból hülyét csinálni. Minden minket minősít. Az nem érdemleges minősítés, amely csak lehordja a másikat. A csúnya beszéd csak minket minősít és nem azt, akiről írjuk. Szerintem nagyon fontos, hogy ha már bíráljuk a másik tevékenységét építő, segítő jelleggel tegyük mindezt. A tv öl, butít, nyomorba dönt!? Lehet. De nem kötelező nézni! Mindenki felmérheti, hogy mit tart arra méltónak, hogy foglalkozzon vele, Ha nem tetszik a VV, vagy az Éjjel-Nappal Bp., akkor egyszerű a megoldás: Ne nézd! Helyette találj ki család programot, vagy ha hideg van esti otthoni tevékenységet. Van más lehetőség is. Pl. egy jó sakk vagy malom party. Társasjátékok tárháza, vagy közös kötés, horgolás, nem beszélve a sütésekről. Minden időt el lehet tölteni értelmesen is. Csak rajtunk múlik. Nos, visszatérve a zenére. Fülbemászó nótát sikerült ismét alkotni. Méghozzá egy olyan nótát,
amiben a szöveg a lényeg! A szöveg ami értéket közvetít:

Fogadjuk el egymást!

Nem kell, és nem is lehet mindenkit szeretni, kedvelni, nem kell mindenkivel puszipajtásnak lenni. Erre senki sem kötelez! Egyszerűen csak el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Sem alakra, sem tulajdonságokra, sem színekre. Van aki rózsaszínben érzi jól magát és van aki feketében. Miért baj ez? Nem kellenek mű dolgok, a mű élet, mert a valóság nem itt kezdődik, hanem a szívünkben. Nem ártana fejébe vésni mindenkinek, hogy az a legszebb, aki belülről szép! Ő az igazán megbecsülendő és értékes, aki természetes. Hinni kell abban, hogy aki csúfot űz belőlünk, csak irigy, irigy arra amit elértünk. Ezt soha nem fogja beismerni ezért választja a szurkálódást, így próbál kitűnni és így szeretne figyelmet. Pedig így csak szánalmat kelthet. Legalábbis bennem mindenki szánalmat ébreszt, aki abban leli örömét, hogy fogyatékosokat bánt, vagy a nála jóval gyengébbet zaklatja. Térjünk észhez, és fogadjuk el egymást! Fogadjuk el a különbségeket és azt, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk megváltoztatni. Néha a nagyon fájdalmas lehetőség is csak ronthat a helyzeten, gondolok itt egy műtétre. Nem megoldás a plasztika. Az sem megoldás, ha fej lehajtva közlekedünk és nem veszünk tudomást a dolgokról. Legyünk büszkék magunkra! Higgyünk abban, hogy nem kevesebbek vagyunk, hanem egyenértékűek, bízzunk a tényben, hogy aki cikizi a másikat saját magát minősíti, nem minket.

A magyar nyelv csodálatos, hiszen bőséges szókinccsel rendelkezik. Méghozzá olyannal, amire büszke vagyok. Örülök, hogy ide születtem. Annyira nagyon kifejező nyelvünk van, szinte mindent többféle módon meg tudok fogalmazni, akár ugyanazt a gondolatmenetet is. Sokszor a választás sem egyszerű, hogy a legjobb szót használjam az adott pillanatban. Hiszen, ha belegondolok a kimondott dolgoknak súlya van, jelentéssel bírnak. De mégis milyennel? Szerintem egyénenként változik a jelentés, mivel nem ugyanazt értik az emberek bizonyos többértelmű szavak alatt. Illetve lehetnek mögöttes jelentések is. Gondolkozzunk csak el, ha azt mondom szeretlek, utállak, barát vagy, ellenség vagy, gonosz vagy, kedves vagy, ismerlek, nem ismerlek, ember vagy a szememben vagy sem. Bármit mondok a Te szótáradban nem azt jelenti, mint az enyémben. Különbözőek vagyunk, így a gondolkodásunk, az érzelmi világunk, a jellemünk, a tulajdonságaink, a természetünk, a hibáink mind-mind más jelentéssel bírnak. Ami ugyancsak megnehezítheti illetve megkönnyítheti a kommunikációt közöttünk. Már az is fél siker, ha valaki ismer. Nagyon kevés emberre tudom ezt mondani.

Látom, amit látok. Érzem, amit érzek. Majka is csak azt mutatta meg a világnak, amit az ő szem lát és hogy mi ezt hogy formáljuk a saját nyelvünkre csak rajtunk áll!

Norina

Megjegyzések